Szaleństwa Świętego Mikołaja

Mikołaj kocha dużych i małych, odwiedza starszych i samotnych, wszyscy na Niego z radością czekamy.

Takie wydarzenie miało miejsce w naszej wspólnocie Caritas. Spotkania te były bardzo wzruszające. Odwiedzane osoby tego się nie spodziewały, więc emocje wywołały niejednokrotnie łzy radości.  Mikołaj wraz z Aniołami Zuzią i Gabrysią oraz akompaniamentem akordeonu naszego Marcina, obdarował grzecznych uczestników skromnymi paczuszkami. Niech będzie chwała i cześć Jezusowi i Maryi.

Jaki jest życiorys świętego Mikołaja?

Mikołaj urodził się w Patarze na terenie obecnej Turcji w (około) 270 roku. Był jedynym dzieckiem zamożnych rodziców. Według podań i legend Mikołaj z Miry (dziś Demre) pomagał najuboższym mieszkańcom miasta, zwłaszcza dzieciom. Wyróżniał się wielką wrażliwością na potrzeby innych. Mógł żyć w luksusie, ale wolał pomóc biednym i potrzebującym i to właśnie im rozdał swoje bogactwa. Jakie prezenty dostawały od niego dzieci? Najczęściej obdarowywano je chlebem, orzechami, pieniędzmi na słodycze i książkami, krzyżykami, świętymi obrazkami, tabliczkami, ptaszkami w klatce lub… rózgą. Był człowiekiem dobrym, pobożnym, miłosiernym, dlatego mieszkańcy Miry wybrali go na swojego biskupa.
Po śmierci biskupa mieszkańcy Miry kontynuowali jego dzieło - 6 grudnia, w rocznicę śmierci świętego Mikołaja, obdarowywali się prezentami. Od IX wieku Mikołaj był czczony w chrześcijaństwie wschodnim i zachodnim jako święty i cudotwórca. Przez wieki był jednym z najbardziej wielbionych świętych.

Imię Mikołaj pochodzi z greki i składa się z dwóch części: nike – “zwyciężać” i laos – “lud”. Święty Mikołaj, biskup Miry Licyjskiej, ze względu na przypisywane mu legendą uczynki został pierwowzorem postaci rozdającej prezenty dzieciom

Odwiedzin :
                Kreator IAP - (C)opyright by Interaktywna Polska